Nyheter


Mukthar Mai - en av kvinnorna som skildras i Seven

SEVEN

Internationell pjässuccé på turné i Sverige

SEVEN är en pjäs som bygger på intervjuer med sju kvinnorättskämpar från fyra kontinenter. Den amerikanska organisationen Vital Voices lät sju dramatiker samtala med sju kvinnor som alla kämpar mot det förtryck av kvinnor som regelmässigt förekommer runtom i världen stundom under namnet ”heder”.

Efter uppmärksammade föreställningar i New York och Washington DC där pjäsen först sattes upp skall nu Riksteatern under hösten samarbeta med olika regionteatrar och ta SEVEN på turné i Sverige. Turnén började i Visby, under Almedalsveckan, då sju kvinnliga toppolitiker läste texten. Turnén slutar med ett gästspel på den internationella konferensen Women in Warzones i Haag.

”Det är omöjligt att inte bli inspirerad av så många och varierande exempel på mod”
The Washington Post

 

 

 

ANGELS IN AMERICA och iHo

av Tony Kushner

The Signature Theatre Company i New York ägnar hela sin kommande säsong 2010-2011 åt Tony Kushners verk. I samarbete med the Public Theater kommer man att spela ANGELS IN AMERICA, A GAY FANTASIA ON NATIONAL THEMES. Det är 20 år sedan pjäsen senast spelades i New York i en stor uppsättning.

Tony Kushner har skrivit en lång rad pjäser – A BRIGHT ROOM CALLED DAY, hans först professionella uppsättning – ANGELS IN AMERICA del 1 och 2, en internationell framgång, SLAVS! Och HOMEBODY/KABUL som kan ses som en fortsättning av de teman han utvecklade i ANGELS IN AMERICA. Musikalen CAROLINE OR CHANGE med musik av Jeanine Tesori utspelar sig i den amerikanska södern på 1950-talet, just inför medborgarrättsrörelsen.

Tony Kushners senste pjäs THE INTELLIGENT HOMOSEXUAL’S GUIDE TO CAPITALISM AND SOCIALISM WITH A KEY TO THE SCRIPTURES hade urpremiär i Minneapolis i mars förra året. Han håller nu på att berarbeta den inför nypremiären i New York där den ska ingå i The Signature Theatre’s Tony Kushner-säsong 2010-2011. Den långa titeln anspelar på ett verk av George Bernard Shaw ”The Intelligent Woman’s Guide to Socialism and Capitalism” och författaren själv kallar den nu iHo. iHo framfördes i en reading i september 2009 och kommer att ha nypremiär i mars 2011.

På listan över Tony Kushners verk står även en prosaversion av Corneilles franska klassiker ILLUSIONEN. Den kommer också att spelas under Kushner-säsongen på the Signature Theatre.

Vidare har han gjort översättningar av Brechts pjäser DEN GODA MÄNNISKAN I SEZUAN och MUTTER COURAGE OCH HENNES BARN. Den senare spelades i vintras på Nordkalotten.

Tony Kushner har erhållit en lång rad utmärkelser. Pulizer Prize för bästa nya pjäs (ANGELS IN AMERICA), Emmy Award, två Tony Awards, tre Obie Awards, en Olivier Award, två Evening Standard Awards och har nyligen belönats med the Steinberg Distinguished Playwright Award. Han är den första mottagen av denna nya utmärkelse.

 

 

 

MÅLARPRINSEN

av John Willis

JOHN WILLIS har skrivit flera pjäser för ungdom som har spelats runt om i landet. Nu har han just blivit klar med en vuxenpjäs om Prins Eugen, MÅLARPRINSEN. John säger själv om sitt stycke:

’’Prins Eugen - en konstnärligt begåvad, möjligen homosexuell man som upplevde måttlig framgång med, till exempel målningen ’Molnet’. Han hjälpte mindre förmögna - och tacksamma - konstnärsvänner genom att köpa deras alster’’… Djupare forskning visar att den gängse bilden av Prins Eugen är felaktig. Bakom fasaden döljes en annan verklighet som väcker frågor om sexuellitet & dubbelmoral; ’kungliga plikter’ kontra personlig utveckling; adligt/icke adligt äktenskap; kärlek mellan en yngre man och en äldre kvinna. Frågor som fortfarande är dagsaktuella. ’Målarprinsen’ bygger på dokumenterade händelser; personliga brev; Helena Nybloms litterära alster plus rimliga tolkningar av det som skedde i skymundan.

Ett utförligt synopsis av pjäsen kan du få om du klickar här

 

 

 

Sessan Prinsessbakelse

av Yvonne Gröning

YVONNE GRÖNING är dramatiker, romanförfattare och journalist.

Hennes senaste pjäs är en monolog för en kvinna. SESSAN PRINSESSBAKELSE handlar om en kvinna och hennes liv och kamp med och mot alkohol.

Yvonne Grönings tidigare produktion inbegriper ÄNGELENS MÄRKE, en radiopjäs som spelades i regi av Anna Ascarate, MOSTRARNA som gått på Norrbottensteatern, MINA DRÖMMAR VÄXTE VILDA, som kommer på samma teater nästa säsong, BLOTT EN DAG, en pjäs om psalmförfattaren Lina Sandell, som gått på turné i Sverige i Änglunds Teaters produktion (Fagersta) och SOM EN ÖRN, som spelats på Folkteatern i Gävle.

Som om detta inte var nog har Yvonne Gröning skrivit filmmanus. Hennes roman KÄRLEKENS PRIS blev filmen RUSAR I HANS FAMN i regi av Lennart Hjulström och med manus av hennes själv och Lennart Hjulström. Just nu arbetar hon på ett annat filmmanus med arbetsnamnet LIVET ÄR OFÖRKLARLIGT tillsammans med Agneta Fagerström Olsson.

Därtill kommer romanen FRU BOB, om Anna Boberg, arkitekten Ferdinand Bobergs fru som ligger till grund för pjäsen SOM EN ÖRN. Anna Boberg var själv konstnär men hamnade i skuggan av sin mer berömde make.

Faktaböcker - KVINNORNAS SVERIGE, KVINNOLIV I VÄSTMANLAND, KVINNA ORDET ÄR DITT, EN RESEGUIDE FÖR KVINNOR


Om man vill läsa någon av de pjäser som nämns i Nyhetsbreven eller i katalogen gör man det enklast genom att använda förlagets e-post: cecilia.teaterochmusik@tele2.se

Det går även bra att ringa, numren är 08-31 85 05 (kontor) och 0708-90 22 16 (mobil)

Observera att alla manus är lånematerial. De måste alltså returneras efter läsning. Uppföranderätten är skyddad. För att uppföra en pjäs från förlaget måste man först söka tillstånd.

.