Synopsis

Målarprinsen’ En pjäs av John Willis. 4m 3k Speltid: c. 150 min. exklusive paus


Synopsis

1885. Den tjugoårige, något tafatte Prins Eugen är fast besluten att – som motsatts till den militära karriären hans far kung Oscar II har utstakat för honom – göra någonting mer ’nyskapande’ av sitt liv. Exakt vad vet han inte än. I Uppsala träffar han Helena, 42, en graciös, karismatisk, ’nytänkande’ kvinna gift med Strindbergs gamla lärare Professor Carl Rupert Nyblom, 53. Paret har fem barn tillsammans. Omtumlad blir Eugen inte enbart konstnärligt inspirerad av Helena men även blixtförälskad. Smickrad, överlycklig att få chansen att ’bli ung på nytt’ uppmuntrar Helena Eugen i hans passion för henne. Stärkt av Helenas tilltro till hans kreativa möjligheter frågar Eugen sin far om lov att studera på en konstskola i Paris. Kung Oscar är helt emot hela idén, men är samtidigt förbannad på Eugens mor Drottning Sofia, (som är rädd att Eugen kan bli exponerad för ’synd’ – sex – i Paris) och därtill angelägen om att hans son ska ”bli en riktig karl”, ger han Eugen klartecken till studierna.


Eugens resa till Frankrike orsakar en djup depression i Helena. Trots att maken Carl Rupert redan misstänker ett kärleksförhållande mellan sin hustru och Eugen skriver Helena ändå en flod av dikter och pjäser på temat ’sann Kärlek’ mellan en äldre kvinna och en yngre man.

Under tiden gifter sig Eugens bror Oscar, i smyg i England med en icke adlig kvinna. Rasande ger kung Oscar Eugen ett val: svär att du aldrig kommer att gifta dig med en person av icke adlig börd eller avbryt dina studier i Paris och återuppta din militärkarriär omedelbart. Eugen väljer det förstnämnde.


Överväldigad av Eugens kungliga status och hemligt förälskad i honom flyttar Helenas blyga, till utseendet vardaglig dotter Ellen, 18, till Paris för att studera måleri. Eugen visar inget som helst intresse för henne. Helena som har längtat efter Eugen och nu har en godkänd anledning reser från Uppsala till Paris. Ensamma på en utflykt utanför Cannes kyssar Helena & Eugen varandra. När Eugen gör ett sexuellt närmande antyder Helena att de två aldrig kan vara intima men… att de kommer att älska varandra i all evighet. Hemkommen till Uppsala, fortsätter Helena att oavbrutet skriva dikter och noveller om Kärlek och Carl Rupert – övertygad att hon och prinsen har ett kärleksförhållande – får ett raseriutbrott. Han påminner Helena att hon under en stor del av deras äktenskap har haft förhållanden med andra unga män...


Eugen besöker Helenas nyupptäckte ’sommar paradis’ i Tyresö och djupt inspirerad av både Helenas närvaro och Tyresönaturen målar han en serie tavlor som tillfredsställer både honom själv, Helena och konstkritikerna. Han hyr dessutom en stuga i närheten. Carl Rupert, som börjat missbruka alkohol, lyser med sin frånvaro i Tyresö. Trots att Ellen är svartsjuk på sin mors intima relation med prinsen ingår hon ändå villigt i en ’kvartett’ som består av Helena, Eugen, henne själv plus Teodor Lundberg, 33, Eugens nya vän – en dryg, medioker skulptör, son till en vaktmästare. I hemlighet umgås alla fyra flitigt och intensivt med varandra.


Ellen, som börjar inse att hon aldrig kommer att få sin prins, lyssnar till slut till Helenas råd. Utan att visa någon större entusiasm gifter hon sig med den tretton år äldre Teodor. En berusad Carl Rupert kommer på Eugen & Helena i varandras armar vid stugan i Tyresö. Helena insisterar att hon är helt oskyldig. Helena & Eugen fortsätter att träffas i hemlighet.


Det visar sig att kung Oscar har under en lång tid hållits informerat om att Eugen bakom hans rygg brevväxlat med och regelbundet träffat en äldre, icke adlig kvinna. Nu när Eugen har börjat bli mer och mer indiskret (och därmed riskerar att skapa en skandal som kan äventyra kungahuset) tar kungens tålamod slut. Rasande ställer han Eugen inför ett nytt ultimatum: träffa inte kvinnan en enda gång till, annars förlorar du både prinstiteln och arvsrätt. Kung Oscar påminner Eugen om hans tidigare löfte att gifta sig adligt. Och eftersom Eugen är redan trettio insisterar kungen på att han gör det inom kort… Lika arg kontrar Eugen nu med att hans far har träffat ett stort antal tveksamma kvinnor – till och med fått ett antal barn med dem. Kung Oscars svar är att allting som ’händer i skymundan har inte någon betydelse – han skulle minsann vara lycklig om Eugen hade lyckas tillfredställa unga kvinnor, hur många som helst, vid sidan om... Kung Oscar säger att om Eugen blir av med sin prinstitel, vilket enligt fadern är det enda som har gjort honom intressant som konstnär, är hans så kallad konstnärliga karriär slut. Utan någon förklaring kapar Eugen omedelbart all kontakt med Helena.


När Helena söker upp Eugen i hans ateljé tycker han synd om henne; hittar på halvhjärtade ursäkter till varför han inte har hört av sig. Men det visar sig att det har gått väldigt bra för Helena. Inspirerad av deras ’eviga kärlek’ har hon skrivit sagor – oftast på temat prins/icke adlig kvinna – som ska publiceras inom kort. Avundsjuk på Helenas konstnärliga framgångar tystnar Eugen. Helena berättar att hon och Carl Rupert nu har det bra igen – han är i god form, har slutat dricka. Mitt under en högläsning av en av sina ”prins/icke adlig kvinna” sagor (baserat på deras ’kärleksmöte’ utanför Cannes) gråter Helena plötsligt. Hon säger rakt ut att hon älskar Eugen. Rädd för de konsekvenser det skulle få om han bröt löftet till sin far är Eugen oförmögen att säga ’jag älskar dig’. Hans tystnad gör Helena förtvivlad.


Disträ, Eugen berättar att han på Helenas råd nu har köpt Waldemarsudde – en byggnad hon blev kär i. När ett ljus går upp för henne att det inte finns några människor gestaltade i Eugens målningar förstår Helena till slut hur fruktansvärt vilsen och olycklig prinsen egentligen är..